t f
^

Familiekroniek

Het sportieve verleden van de familie Nelissen begint ergens in de belle époque. Het mooie tijdperk is een tijd van grote ontdekkingen en onbezorgdheid waardoor de wielersport floreert in Europa en de Verenigde Staten. Door de massaproductie van de fiets kan na de elite ook de werkman zich het nieuwe transportmiddel veroorloven en is het paard dood.

De eerste sportieve stappen van mijn familie worden ergens rond 1895 gezet als mijn betovergrootvader Johannes Boesten in Amby op de ‘Maastrichtsche Wielerbaan’ getuige is van de inauguratie van de betonnen piste. Door de komst van de safety fietsen en de rubberband is de baanwielersport enorm in opkomst. Zo ook in Maastricht. De officiële opening stond gepland voor 19 mei 1895 maar door een bezoek van Koninginnen Emma en Wilhelmina aan Maastricht wordt de opening verplaatst naar 26 mei. Mijn betovergrootvader is op dat moment dertien jaar oud. Ongeveer zeven jaar later, wanneer precies is niet bekend, wordt mijn betovergrootvader Johannes conciërge van de Maastrichtsche Wielerbaan. In 1902 is hij getuige van een unieke gebeurtenis in de wielersport. Wereldkampioen sprint Major Marshall Taylor, een donkere man uit de Verenigde Staten, wordt door de Maastrichtse coureur Harie Meijers uitgenodigd voor een sprintwedstrijd in Amby. De verhalen over ‘de vliegende neger’ die Harie Meijers sprintles gaf in Amby, bleven lange tijd in de familie hangen.

 

Willem Nelissen -1922
Willem Nelissen -1922

In de jaren die volgen neemt Johannes zijn dochter Anna-Maria steeds vaker mee naar de betonnen wielerbaan. Daar ontmoet zij op een gegeven moment een jonge Willem Nelissen die tussen 1922 en 1932 meedeed aan wedstrijden voor amateurs. De vonk springt rond 1930 over en de twee trouwen op 19 november 1932. Ze verhuizen vervolgens naar de mijnstad Geleen waar Willem zijn fiets aan de haak hangt en in de Staatsmijn Maurits onder de grond aan het werk gaat. Uit het huwelijk worden vier kinderen geboren: Anna, Jean, José en mijn vader Ger Nelissen.

Jean Nelissen is dus mijn oom. Ook hij reed als amateurwielrenner op de Zuid-Limburgse wegen, meestal zonder succes. Zijn successen waren van journalistieke aard. Jean groeide op in de stad van de oud-voorzitter Gied (Egidius) Joosten van de KNVB en Fortuna ’54. Het stadion van de Geleense voetbalclub werd in de vrije tijd van de kompels uit de grond gestampt. Ze noemde het gepast en met een knipoog het Mauritsstadion naar de mijn waar ze allen werkten. Jean zette zijn eerste journalistieke stappen als voetbaljournalist en schreef onder andere voor het clubblad van Fortuna ’54. De grootste bekendheid vergaarde Jean echter als chef sport van Dagblad de Limburger en als wielercommentator van de NOS. Hij becommentarieerde de Tourzege van Joop Zoetemelk en vele andere topprestaties van de ‘gouden vier’, Hennie Kuiper, Jan Raas en Gerrie Knetemann alsmede mijn overwinning op het wereldkampioenschap in 1995 in het Colombiaanse Duitama.

Mijn vader Ger had sportief meer succes. Aanvankelijk deed mijn vader aan atletiek maar stapte in 1973 op 23-jarige leeftijd ook op de racefiets. Zeven jaar later kroonde hij zich, naast zijn 40-urige baan als stratenmaker, tot nationaal kampioen bij de liefhebbers. In de jaren zeventig reed hij ook voor de Zuid-Limburgse wielerploeg Polen met onder andere Peter Winnen. Tot een professionele carrière kwam het nooit. Mijn vader had de verantwoordelijkheid van een gezin en waagde de onzekere stap niet.

Opa Willem heeft twee oudere zussen: Lisa en Anneke. De kleindochter van Anneke trouwde later met tweevoudig Tourritwinnaar Ad Wijnands, inmiddels zijn ze gescheiden. Lisa trouwde en kreeg veertien kinderen. Vier van de veertien speelden voetbal bij RKVVM Margarten: Sjer, Wiel, Sjef en de jongste van het stel Fons van Wissen. Fons was een echte voetbalvedette. Hij speelde 30 maal voor Oranje en maakte vier doelpunten, ook was hij twee jaar aanvoerder van PSV en won hij met de Eindhovense club in 1963 de landstitel. Fons had jarenlang een sportwinkel in Eindhoven maar stopte in februari 2011 op 77-jarige leeftijd.

Share