t f
^

Blog

Wielerleaks

Het was een bewogen jaar dat bijna achter ons ligt. Een jaar dat we misschien zullen herinneren als het jaar van het lekken. Eind 2010 bracht Wikileaks de Amerikaanse regering in verlegenheid, en de dopingindex de internationale wielerunie in 2011. Een terugblik op het wielerjaar 2011 waarin de wielersport ook Wikileaks haalde.

Lees verder

Tour du Nuit

Philippe Gilbert en Bernard Hinault hebben in België en Japan de Nuit du Tour geïntroduceerd. De Tour de France probeert zo haar internationale profiel te promoten in het buitenland. De vijfvoudige Tourwinnaar reisde naar Tokyo om in samenwerking met de Japanse sportzender J-Sports het parcours van 2012 te introduceren bij de Japanse wielerliefhebbers. J-Sports is al jaren de vaste partner van A.S.O. in Japan en zendt de Tour de France sinds 1999 uit in het Aziatische land.

Lees verder

France Television chauffeur veroordeeld

De Tour de France is een mooi maar ook een gevaarlijk evenement. Dat blijkt  uit een uitspraak van de rechtbank in Middelburg. De rechtbank achtte een chauffeur van de Franse televisie schuldig aan het veroorzaken van een ongeval nadat hij in slaap was gevallen. Het voorval vond plaats in de Tour de France van 2010 tijdens de eerste rit. De 47-jarige chauffeur was op weg van Rotterdam naar Brussel en viel op de Oude Rijksweg te Rilland, gemeente Reimerswaal in slaap waardoor hij van de weg afraakte en een rechts in de berm geparkeerde auto aanreed. Rilland ligt op nog geen twintig kilometer van de woonplaats van Johnny Hoogerland, Yerseke. De Zeeuw werd ruim een jaar later aangereden door een chauffeuse van France Television in de rit naar Saint-Flour. Een bizar toeval.

Lees verder

Een 180 graden draai in Spanje

Sport staat al eeuwen garant voor vertier, status en inkomen. Milo van Croton was de Alberto Contador van de oudheid en zijn ‘brand’ vinden we nog steeds terug in marmer en de literatuur. Sport is in de oudheid naast vermaak van het volk ook altijd het domein van de bestuurder geweest. Bobo’s als Pythagoras hadden toen al in de gaten dat sport een bepaalde vorm van macht was die je politiek kon gebruiken voor je electoraat, of omgekeerd tegen je gebruikt kon worden. Er is niets veranderd! Tot op de dag van vandaag is en blijft sport letterlijk en figuurlijk een speelbal. Een overzicht van een opmerkelijke ommezwaai in Spanje.

Lees verder

Contador’s CSI

De dopingzaak rondom Alberto Contador sleept voort en wordt maandag voor het eerst behandeld in Lausanne bij het internationale sporttribunaal. Afgelopen week maakte het tribunaal officieel bekend dat de uitspraak in de zaak wordt verwacht in januari 2012, waardoor de wielerfans nog steeds niet weten wie nu de Giro 2011 en de Tour de France 2010 won.

 

Lees verder