t f
^

Aangenaam

 

Daniël Wilhelmus Marie Nelissen
10 november 1970 – Sittard

Sport en de naam Nelissen zijn synoniem. Sport zit in ons DNA. Het zit in mijn DNA.

Het was een warme zomerdag toen ik als tienjarig jongetje voor de eerste keer op een racefiets klom en in een peloton rondjes reed op de wielerbaan in Geleen. Het kolkende wedstrijdelement smaakte naar meer waardoor ook ik besmet raakte met het wielervirus dat de hele familie al decennia lang in haar greep had en waarvoor maar één remedie bestaat en dat is de beoefening van de sport zelf. Een week later meldde ik mij aan bij wielervereniging De Ster uit Geleen en begon ik de wielerkoorts uit mijn lijf te fietsen en reed in Bingelrade in 1980 mijn eerste officiële koers.

Het wielerverhaal van de familie Nelissen begint ergens na de Eerste Wereldoorlog. Mijn opa Willem die geboren werd in 1904 en op het mergelplateau van Margaten opgroeide zette de eerste stappen als wielrenner in de familie. Wanneer hij precies zijn eerste kilometers reed weten we niet. Onze enige houvast is een foto van mijn opa die in 1922 gemaakt is. Hij was toen achttien jaar oud en getooid in een koerstrui met veters en een afgeknipte ‘gewone’ broek. Waarschijnlijk werd de foto gemaakt ter ere van zijn koersdebuut op de wielerpiste van Amby in datzelfde jaar.

Het betonnen ovaal speelt een grote rol in de kroniek van de familie want op de wervelende velodroom ontmoette mijn opa zijn vrouw Anna-Maria waaruit later vier kinderen werden geboren: Anna, Jean, José en mijn vader Ger. Hierover kunt u meer lezen in de familie-kroniek.

Sport werd niet alleen vanuit de familie met de paplepel ingegoten, maar ook de omgeving waarin ik opgroeide stimuleerde sport. De broer van mijn buurman was oud-international en huidig voetbaltrainer Huub Stevens. Een paar straten verderop woonden de Olympiërs Arnold Vanderleijde (boksen) en Jan Krekels (wielrenner) en het oude Fortuna Sittard, dat toen nog in de Sittardse wijk De Baandert was gevestigd, speelde in onze achtertuin.

DN Archief
Willem Nelissen aan de start, geheel rechts

Ik ben dus geboren met sport in de aderen en in de lucht; ik moest wel een sportman worden.

Acht jaar na mijn debuut op de wielerbaan in Geleen en mijn eerste koers in Bingelrade tekende ik op achttienjarige leeftijd mijn eerst profcontract bij destijds de grootste wielerploeg van de wereld PDM. Na een wereldtitel in 1995 en een Jaap Eden in hetzelfde jaar moest ik in 1998 op 28-jarige leeftijd, vanwege een fysiek ongemak, de wielersport vaarwel zeggen en begon ik met een opleiding journalistiek in Tilburg.

Datzelfde jaar kreeg ik een baan aangeboden in Parijs als wielercommentator bij Eurosport. Ik vertrok naar de Lichtstad en verbleef daar vier jaar. In 2003 keerde ik terug naar Nederland om de operationele tak van Eurosport Benelux te leiden. In de tussentijd behaalde mijn hbo-bachelor commerciële economie en een MBA sport management en bouwde gestaag verder aan mijn onderneming en Eurosport Benelux.

Mijn motto is: Zaken doen is sport zoals sport zaken doen is.

Sport heeft dus een dominante positie in mijn leven maar mijn interessegebied is breed. Geschiedenis, filosofie, leiderschap, rechten, marketing en communicatie hebben zo mijn interesse als ze raakvlakken hebben met de praktische invulling van het leven, business of sport.

Share