t f
^

Contador’s CSI

De dopingzaak rondom Alberto Contador sleept voort en wordt maandag voor het eerst behandeld in Lausanne bij het internationale sporttribunaal. Afgelopen week maakte het tribunaal officieel bekend dat de uitspraak in de zaak wordt verwacht in januari 2012, waardoor de wielerfans nog steeds niet weten wie nu de Giro 2011 en de Tour de France 2010 won.

 

Hollywood CSI

 

De zaak is juridisch zeer complex en ligt op sommige plaatsen zeer gevoelig. De verdediging van Alberto Contador heeft een heel palet van deskundigen opgeroepen om de onschuld van de Spanjaard aan te tonen. Er verschijnen maar liefst dertien getuigen voor het hof van arbitrage in Lausanne waaronder een Italiaanse biostatisticus die de hoeveelheid van de gevonden Clenbutarol en de stimulerende werking daarvan zal gaan bagatelliseren. Thans dat is de verwachting. Dit hoofdstuk in de wielergeschiedenis lijkt op een aflevering van CSI. De verdediging neemt de arbiters mee naar de Hollywood serie, want naast een oud-politieman die tegenwoordig privédetective is, wordt de verklaring van Alberto Contador geanalyseerd door Louis Rovner. Een echte Amerikaanse leugendetectorspecialist.De Amerikaan moet de arbiters ervan overtuigen dat Contador de waarheid spreekt. Het is nog maar de vraag of de arbiters dit zullen waarderen.

Tegenpartij

De tegenpartij heeft in totaal tien getuigen opgeroepen om het ongelijk van Contador aan te tonen. Zo is bijvoorbeeld de algemeen manager van de vereniging van Spaanse veeboeren opgeroepen om te komen getuigen. Een Spaanse advocaat gaat aan de hand van cijfers, Spaanse en Europese regelgeving proberen aan te tonen dat in Spanje geen met Clenbuterol besmet vlees te vinden is zoals Contador altijd beweerd heeft. Ook de bewuste slager die het besmette vlees in Irun zou hebben verkocht, wordt door de tegenpartij gehoord.

Strict Liability

De arbiters zullen de standpunten van vier partijen aanhoren: het WADA, UCI, RFEC (Spaanse wielerfederatie) en uiteraard Alberto Contador zelf. De stelling van Gorka Villar, de advocaat van Alberto Contador, is dat 51% van het arbitragepanel in de onschuld van de Spanjaard moet geloven. Deze stelling staat echter in schril contrast met wat er in de regels staat. In de sport geldt het principe van ‘strict liability’. Dat betekent dat een atleet te allen tijde verantwoordelijk is voor alles wat hij binnen krijgt. Om onder het strict liability principe uit te komen, moeten de advocaten van Contador het arbitrage panel overtuigen van het feit dat Contador niet had kunnen weten dat hij besmet vlees at en dat hij ook niet onzorgvuldig handelde.

De arbiters moeten namelijk niet voor 51% worden overtuigd; de regel is “comfortable satisfaction of the panel,” (PDF: Rule 10.4, page 55) en daar maakt Villar een bekende fout voor het TAS. De definitie van “comfortable satisfaction of the panel” werd al duidelijk in de zaak Pechstein en die verloor haar zaak in Lausanne zoals we weten. Ter zake gaat het om het bewijs van de mogelijkheid dat de coureur Clenbutarol binnen kreeg zonder zijn medeweten of nalaten door middel van het eten van besmet vlees. De slager, de verenigingsman en de regelgeving in Spanje en Europa zullen het Contador heel lastig maken om juist dat te bewijzen.

Het lijkt een haast onmogelijke bewijslast die op de schouders van Contador rust want de bewijslast ligt dus bij hem. Contador moet bewijzen dat de mogelijkheid bestaat dat hij een stuk vlees consumeerde uit Irun dat verontreinigd was. Misschien is het meest opvallende feit in de hele zaak, misschien is hopeloos een beter woord in deze, dat Contador drie ploeggenoten oproept als getuigen. Benjamin Noval, Jesus Hernandez en Paolo Tiralongo zouden namelijk ook van het vlees hebben gegeten. Maar wat de verdediging met de getuigenissen van de drie wil, is niet geheel duidelijk in bovenstaande context, want zij waren niet positief en kunnen ook niet aantonen dat ze dat wel waren tijdens of na de Tour de France waarmee ze de stelling van Contador zouden kunnen onderbouwen. Een soortgelijke gebeurtenis zagen we namelijk bij de controle van de voetballers van het Mexicaans elftal, waarvan er drie positief waren op Clenbutarol na het eten van vlees in Mexico. Later bleken er meer dan 100 voetballers positief te zijn op het WK onder 19 jaar in Mexico.

Geloofwaardigheid

De getuigenis van Tiralongo is vanuit een ander opzicht opmerkelijk te noemen. Op 27 mei van dit jaar pakte de Italiaan in Macugnaga de ritzege in de Giro. Hij kreeg deze cadeau van Alberto Contador. Waardoor de schijn van partijdigheid is ontstaan en dat tast de geloofwaardigheid van zijn getuigenis aan. Het heeft nu iets weg van voor-wat-hoort-wat. De verdediging neemt daarmee een risico want de arbiters volgen de sport ook en zullen daar rekening mee houden.

 

Toch zullen we nog wat geduld moeten hebben want de uitspraak wordt pas in het nieuwe jaar verwacht. De zaak helpt ons wel de winter door. Wordt zeker vervolgd.

Share