t f
^

De criminalisering van een doper

Er breken zware tijden aan voor Stefan Schumacher. De wielrenner van het kleine Italiaanse team Miche-Guerciotti wordt verdacht van frauduleuze handelingen met als uitgangspunt geldgewin. De zaak dateert van 2008, het jaar waarin de Duitser in de Tour de France en de Olympische Spelen van Peking betrapt werd op het gebruik van CERA.


De openbare aanklager probeerde eerder Schumacher al voor de rechtbank van Stuttgart veroordeeld te krijgen wegens sportieve fraude met oogmerk geldelijk gewin. De rechtbank sprak Schumacher destijds vrij waarop de ‘Staatsanwalt’ in beroep ging bij het ‘Oberlandesgericht’ in Stuttgart. De rechter van het Oberslandesgericht stelde de openbare aanklager in het gelijk waardoor nu de weg open ligt om een strafrechtelijk onderzoek naar de gebeurtenissen in 2008 en Schumacher te beginnen.

Volgens het openbaar ministerie gaat het om € 150.000,- salaris dat Schumacher in de periode tussen juli en september 2008 heeft ontvangen. De woordvoerder van de Staatsanwaltschaft verklaart het als volgt: “De ontvangen betalingen zijn gebaseerd op fraude waardoor er een vermogensschade is ontstaan bij de werkgever Gerolsteiner.” De tweede strafsenaat van de hogere Landesrechtbank formuleerde haar zienswijze en argumenten in een veertien pagina’s dik arrest en deelt de mening van het openbaar ministerie dat een verdenking van fraude en dus een strafbaar feit eerder aan de orde is dan een vrijspraak in deze zaak.

Het openbaar ministerie is nog nooit deze weg ingeslagen en zorgt dus voor een novum in de strafvervolging van een sporter in Duitsland. De zaak tegen Jan Ullrich was wel vergelijkbaar maar die werd voordat het onderzoek begon door Ullrich afgekocht waarmee de zaak was afgedaan.

In Duitsland werd er al lang door rechtsgeleerden en andere deskundigen en belanghebbenden gediscuteerd over het feit dat er geen duidelijke antidoping wetgeving bestond in Duitsland. De verantwoordelijke ministers riepen destijds altijd dat de wet voorzag in dergelijke mogelijkheden. Het lijkt er nu ook op dat de zaak van Stefan Schumacher als voorbeeld dient om de discussie de mond te snoeren en dat het Duitse publieke recht wel degelijk handvatten biedt voor een dergelijke antidoping aanpak.

Share