t f
^

De commerciële zaken van de UCI

In 2005 kwam de internationale wielerfederatie UCI met een globalisatieplan voor de wielersport. Zes jaar later werd de eerste wedstrijd van deze deels commerciële ambitie verreden in Peking. De wedstrijd, Tour of Beijing, kreeg vanaf de start een plek in de hoogste categorie en werd als World Tourwedstrijd geclassificeerd. Om het globalisatieplan ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren, moest het Management Committee van de UCI eerst de financiële risico’s beperken. Daartoe werd in september 2009 het bedrijf Global Cycling Promotion opgericht en kreeg de voormalige baas van de ProTour, Alain Rumpf de leiding.

UCI Annual Report 2010De UCI is in snel tempo aan het professionaliseren en voegt allerlei nieuwe inkomstenbronnen toe aan het totaal.  In 2010 rapporteerde de Marketing en Events director, Gerrit Middag, een positief resultaat van 15,5 miljoen voor zijn afdeling. De winst ten opzichte van de afgelopen jaren zit vooral in het verschil van de herkomst van het geld; de inkomsten uit de institutionele partners zoals steden, regio’s en landen is de afgelopen jaren sterk gegroeid. In 2000 kwam het meeste geld nog uit sponsorships en vulde de inkomsten uit institutioneel geld slechts voor 20% de UCI-kas. Volgens Gerrit Middag stijgen de inkomsten uit partnerships en tv-rechten wel, maar is de stijging minder groot dan aan de institutionele kant. Dat aandeel steeg in de afgelopen tien jaar van 20% naar 50% van het totaal.

De UCI tekende in 2010, 56 nieuwe televisiecontracten. In enkele gevallen betreft het langdurige overeenkomsten zoals met de VRT. De Vlaamse Publieke Omroep is een langdurig contract aangegaan met de UCI om de uitzendingen van de UCI Cyclo-cross wereldkampioenschappen en de UCI Cyclo-cross wereldbekerwedstrijden voor de Belgische en indirect ook voor de Nederlandse wielerfans voor lange tijd te garanderen. De grootste focus op televisiegelden ligt echter niet in Europa. De grootste som geld komt van buiten de EU. Zo sloten Eurosport Asia-Pacific, ESPN Brazil en het Australische SBS langdurige contracten met de UCI om de wielersport ook in die delen van de wereld te promoten. Dit past ook in de globalisatiestrategie van de UCI en haar bedrijf GCP. Het financieel jaarrapport laat ook duidelijk zien dat de toekomstige groei niet in Europa zit en de globalisatiestrategie waarschijnlijk geboren is uit noodzaak. Dat maakt ook direct duidelijk waarom de wedstrijd in Peking zo belangrijk was voor de UCI.

De dreiging van de professionele wielerploegen om de Tour of Beijing te boycotten, blijkt een goede stok achter de deur te zijn geweest in de discussie rondom de communicatiemiddelen in wedstrijden. De boycot had waarschijnlijk geresulteerd in een faillissement van GCP waarmee het einde van het globalisatieplan was ingezet. Toch lijkt het niet verstandig van de ploegen om de Tour of Beijing te boycotten. Door juist wel aan de start te komen zetten de ploegmanagers de wind in de zeilen van het UCI Management Committee en zetten ze indirect de Tour de France directie onder druk want een sterke UCI kan het beter opnemen tegen de ASO. Hoe belangrijk de ASO is in de wielersport laat ook weer de Tour of Beijing zien. Een blik op het management van de wedstrijd leert dat ´Race Direction and Technical services´ door de UCI zijn uitbesteed aan ASO, dat Jean-Francois Pescheux heeft afgevaardigd naar China om die klus te klaren. Ook dit moet gezien worden als een strategische keuze van de UCI waarmee ze waarschijnlijk de vrede tussen ASO en henzelf willen bewaren.

Het is nu wachten op de financiële jaarverslaggeving 2011 van de UCI of de nieuwe, door onder andere Gerrit Middag gerapporteerde positieve trend van meer institutionele inkomsten, doorzet in 2011. Mocht dat zo zijn dan zal de Tour of Beijing daar waarschijnlijk de oorzaak van zijn.

Share